Tweedejaars koppelen navigatie aan technologie

2015fiets 6De tweedejaars van het Technisch Instituut Heilig Hart trokken gisteren op een bijzondere fietstocht. Vanaf de eerste etappe moesten ze navigeren aan de hand van QR-codes. Dat zijn die vierkante blokjes die je met een smartphone kunt scannen. In die codes zaten GPS-coördinaten die telkens verwezen naar de volgende locatie.

 

2015fiets 1Het weer zat niet mee. Denk aan Gent-Wevelgem, maar dan in Hasselt. Maar dat hield de jonge technici niet tegen: ze passeerden langs tien locaties verspreid over groot-Hasselt. Bij wijlen was het bijten en stoempen: probeer maar eens windop de brug op te fietsen richting de zonnepanelen langs het kanaal.

 

 

2015fiets 3

De leerlingen vonden het leuk dat ze hun smartphones konden inzetten. Ze moesten niet alleen de QR-codes scannen, maar ook op elke locatie een selfie maken en die posten in een speciaal daarvoor aangemaakte facebookgroep. Uiteraard konden ze ook navigeren met hun smartphones. Maar dat kost dataverkeer, dus kregen ze ook een klassieke papieren kaart van het gebied.


2015fiets 4

 Techniekleraar Tim Jorissen was de drijvende kracht achter het idee: “We wisten op voorhand niet of het ging lukken, het was tenslotte de eerste keer dat de leerlingen op die manier moesten werken. En dan kwam de wind er nog bij, dus we hielden ons hart vast. Maar ik heb de hele namiddag alleen maar lachende gezichten gezien en ook achteraf was de feedback unaniem positief. Pluimen dus, zowel voor de collega’s die het hebben ondersteund als voor de leerlingen die er 100% voor zijn blijven gaan.”